Kundalini Yoga

Kundalini Yoga

De Yoga van de bewustwording

Wat is Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga is een van de oervormen van Yoga, en wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd. Kundalini yoga is een actieve vorm van yoga waarbij je direct kunt ervaren wat de oefening voor je doet. Het is een van de snelst transformerende yoga vorm. De dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met verschillende ademtechnieken en creatieve meditaties, je voelt je na al een paar lessen vitaler, meer flexibel, alerter en meer in balans met lichaam en geest. De oude techniek werd vanuit de Yogische traditie mondeling doorgegeven, en in 1960 overgebracht naar het westen door Yogi Bhajan, meester in de Kundalini Yoga en Witte Tantra.

Voor wie is het bedoeld?

Kundalini yoga kan door iedereen worden beoefend. Het is ontworpen voor actieve mensen met verantwoordelijkheden op school, werk, familie en in de wereld. Als beginnende leerling, kun je zo snel gaan als jouw lenigheid en uithoudingsvermogen aankunnen. Probeer 1 – 3 lessen per week te nemen en 1 workshop per maand zodat je een stevige basis creëert voor een doeltreffend programma dat voldoet aan jouw behoeften, bestemming, capaciteit en levensstijl. Draag losse kleding tijdens de les, het liefst katoen of ander natuurlijk weefsel en zorg dat je voldoende water bij je hebt. Heb je lichamelijk of geestelijk een beperking, bespreek deelname aan yoga dan eerst even met je huisarts.

Hoe werkt het?

Kundalini yoga werkt direct op zowel je zenuwstelsel als het klierensysteem, waardoor je het effect van de oefeningen meteen aan den lijve ervaart. Naast de lichamelijke effecten, van het rekken van de spieren, het versneld afvoeren van gifstoffen en diepe ontspanning, kan Kundalini yoga inzicht geven in emotionele blokkades en angsten. Je wordt je bewuster van je acties en de gevolgen die je onderneemt. Met het verworven bewustzijn kun beter communiceren en je helpen bij:

  • Het herkennen en reduceren van stress
  • Het toenemen van de fysieke en mentale flexibiliteit
  • Diepere ontspanning
  • Het in balans brengen van het zenuw- en klierstelsel
  • Het verbetering van persoonlijke communicatie
  • Het stimuleren van creativiteit en innovatief vermogen
  • Het tegengaan van slapeloosheid, hoge bloeddruk en cholesterol, depressiviteit en PMS

Een les duurt anderhalf uur en bestaat uit een vaste volgorde van oefeningen (Kriya), ontspanning en meditatie.
Elke les is weer anders, de kans bestaat dat je pas na een aantal jaren dezelfde les zal krijgen. Het aantal Kriya‘s en meditaties is aanzienlijk.

Lessen:

Zie agenda.

Docent:

Gyanjot Jan Bonjer

,